AB’den ABD’ye çelik ve alüminyum ek vergilerine önlem

Avrupa Birliği ABD’nin ithal çelik ve alüminyuma yönelik uygulamaya koyacağı ilave gümrük vergileri karşısında önlem almaya hazırlanıyor.

Demir çelik ticareti Avrupa’nın en büyük sektörlerinden biri konumunda bulunuyor. Her sene 170 milyon ton çeliğin üretildiği sanayide 320 bin kişi istihdam ediliyor.

Ek vergiler Türkiye için ne anlama geliyor?

ABD her sene ülke içerisinde kullanılan 100 milyon ton çeliğin üçte birini ve 5.5 milyon ton alüminyumunsa tamamına yakınını ithal ediyor.

Türkiye dünyanın sekizinci büyük çelik üreticisi konumunda bulunuyor.

Geçen yıl ABD’ye Türkiye’den 2 milyon tona yakın çelik ihracat edildi ve ekonomiye 1.1 milyar dolar kazandırıldı.

T.C. Gümrük Bakanlığı verilerine göre 2017’de Türkiye’nin toplam demir-çelik ihracatı 8.25 milyar dolar olarak gerçekleşti.

ABD’nin aldığı kararın Türkiye açısından önemli unsurlarından biri de, Meksika’nın Türkiye’nin demir çelik ürün gamıyla aynı altyapıya sahip olması. Türkiye’nin ABD pazarında zorlanması halinde Meksika’nın bu açığı hızla kapatabileceği belirtiliyor.

Daha fazla bilgi için – Euronews

CHP AB Temsilciliği

Galeri | Bu yazı Avrupa Birliği, Euronews içinde yayınlandı ve , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

w