AB’nin ortak Kudüs açıklamasına Romanya, Macaristan ve Çekya’dan engel

ABD’nin İsrail büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma planları Avrupa Birliği’ni ikiye böldü. Birliğin ABD’nin söz konusu hamlesine karşı yayınlamayı planladığı ortak açıklama Macaristan, Romanya ve Çekya tarafından engellendi.

Çekya Cumhurbaşkanı Milos Zeman kısa süre önce Tel Aviv’deki Çekya Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşımayı arzu ettiklerini söylemişti. Ancak şimdilik Çekya’nın Kudüs’te yalnızca onursal bir konsolosluk açacağı belirtiliyor.

Romanya’da da konu bir süredir hükümet içinde sert tartışmalara neden oluyor. Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, Romanya Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınmasının “uluslararası hukukun ihlali” anlamına geleceğine işaret ediyor.

ABD Başkanı Donald Trump, onlarca yıllık ABD politikası ve uluslararası uzlaşıdan saparak 6 Aralık 2017 tarihinde Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımış ve şu ana kadar Tel Aviv’de bulunan büyükelçiliklerini Kudüs’e taşıyacaklarını açıklamıştı. Trump’ın tek taraflı kararı İsraillileri memnun ederken Filistinlileri kızdırmış, karara uluslararası toplum tepki göstermişti.

Daha fazla bilgi için

CHP AB Temsilciliği

Galeri | Bu yazı Uncategorized içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

w

Connecting to %s