CHP Avrupa Birliği Temsilciliği: AB Gündemi

ICANN Başkanı: WHOIS sistemi kişisel verilerin korunması kanunu ile kapanabilir

€ 25 Mayıs’ta AB genelinde yürürlüğe girecek olan GDPR (Kişisel Verilerin Korunması Düzenlemeleri) ile halen web sitelerinin sahipliğine ilişkin bilgi veren veritabanı hizmetleri kapanma riskiyle karşı karşıyalar. WHOIS adı verilen veritabanı hizmetlerinde online olarak bir websitesinin kime ait olduğu ile email adresi ve telefon numarası gibi kişisel bilgileri halka açık şekilde sunuluyor. Diğer yandan özellikle güvenlik birimleri belirli suçları aydınlatmada bu veritabanının kullanıldığını ileri sürerek yasanın kapsamı konusunda endişelerini dile getiriyorlar. Bunun son örneği geçtiğimiz dönemde büyük sansasyon yaratan WannaCry vakasının çözülmesinde karşımıza çıkmıştı. Bilindiği gibi Dünya genelinde yaklaşık 200.000 kişi ve kuruluşu etkileyen siber saldırıda Windows yüklü bilgisayarlarda dosya erişimleri kilitlenmişti. Avrupa Komisyonu ve Europol, ABD merkezli ICANN nezdinde lobi çalışmalarını artırarak bu bilgilerin GDPR kurallarına takılmadan online kalması için çaba sarfediyor. Europol özellikle güvenlik birimlerine bu veritabanının açık bırakılması bekliyor. ICANN CEO’su Göran Marby ise yaptığı açıklamada AB düzenleyici otoritelerinin hukuki çerçevede bir açıklama yaparak bu veritabanı hizmetlerini sunan şirketlerin herhangi bir ceza ile karşı karşıya kalmayacaklarının garanti edilmesini istedi. Yeni GDPR düzenlemeleri otoritelere 20 milyon Euro veya gelirin %4’üne kadar şirketlere para cezası kesme yetkisi veriyor.

Detay bilgi için: https://www.euractiv.com/section/data-protection/news/privacy-regulators-in-hotseat-over-future-of-fundamental-website-owners-list/

Almanya Mahkemesi Katalan Lider Puigdemont’un İspanya’ya İadesini Reddetti

Perşembe günü görülen davada halen Almanya’da tutuklu bulunan eski Katalan lider Puigdemont’a ilişkin İspanya’nın iade talebi reddedildi. Puigdemont 75,000 Euro kefaletle serbest bırakılabilecek. Karara gerekçe olarak Puigdemont’un geçtiğimiz Ekim ayında gerçekleştirilen bağımsızlık referandumunda şiddet olaylarına katılmadığı gösterildi. Bununla birlikte mahkeme ilave delillerin sunulması ve suçun netleşmesi durumunda Katalan liderin yargılandığı diğer bir suç olan “kamu fonlarının usulsüz kullanımı” sebebiyle iade edilebileceğini belirtti. Söz konusu suçlama son referandumda 1,6 milyon Euro tutarındaki maliyete ilişkin Katalan hükümetinin harcamaları ile ilgili gösteriliyor. Karara ilişkin değerlendirmede bulunan İspanya hükümeti kaynakları Madrid’in beğense de beğenmese de yargı kararlarına saygı duyduğunu ifade etti. Puigdemont’un serbest bırakılmasının halen polis ile çatışmalar ve sokak gösterileri sebebiyle yüksek olan tansiyonu bir süre düşürmesi bekleniyor. Bilindiği üzere Puigdemont 27 Ekim’de bağımsızlık ilanından sonra İspanya hükümeti tarafından görevden alınmış ve sonrasında Belçika’ya geçmişti. Son olarak Mart ayı sonunda Almanya’da göz altına alındı. Halen eski Katalan parlamentosu başkanı ile 6 milletvekili İspanya’da tutuklu bulunuyor.

Detay bilgi için: http://www.euronews.com/2018/04/05/german-court-rejects-puigdemont-extradition-to-spain-for-rebellion

İtalya, telekom sektörünün İtalyan kalması için Fransız Vivendi’ye karşı atağa geçti

İtalya’nın en büyük telekom şirketi TIM Italia’da Fransız Vivendi grubunun hakimiyeti kırılıyor. İtalya devlet fonu CDP Roma’nın stratejik bir alan olarak gördüğü telekomünikasyon sektöründe İtalya’nın çıkarlarını korumak için 5 Nisan’da (dün) TIM Italia’nın %5 hissesini alacağını duyurdu. Piyasa değeri üzerinden yaklaşık 600 Milyon Euro olarak hesaplanan bu alımın blok alım ya da borsa hisseleri alınarak yapılabileceği değerlendiriliyor. 2015 yılında Fransız Vivendi TIM Italia’da hisse alımı yapmış ve zaman içinde payını artırarak %23,9’a çıkarmıştı. Telekom devinin üst yönetimi CEO dahil olmak üzere ağırlıklı olarak Vivendi grubu tarafından belirleniyordu. CDP’nin alımının 24 Nisan’da gerçekleşecek olan genel kurul öncesi olması tesadüf değil. TIM Italia’da %5,7 oranında hissesi olan aktivist fon Elliott geçtiğimiz ay TIM Italia ve aynı zamanda Fransız Vivendi’nin de CEO’su olan Arnaud de Puyfontaine dahil olmak üzere 6 yönetim kurulu üyesinin genel kurulda değiştirilmesi gerektiğini açıklamıştı. Bunun üzerine yönetim kurulu üyeleri istifa etmiş, Vivendi üyelik için yeni adaylarını açıklamıştı.

Detay bilgi için: https://www.euractiv.com/section/competition/news/italy-buys-into-tim-italia-to-shield-strategic-interests-against-frances-vivendi

Avrupa Komisyonu’nda Yunanistan’a 180 Milyon Euro’luk Mülteci Yardım Paketi

Avrupa Komisyonu İnsan Yardım ve Kriz Yönetimi komiseri Christos Stylianides Yunanistan’a mültecilerin kent alanlarında barınma ve nakit desteği almalarına yönelik yardım paketini onayladığını duyurdu. 2017 Temmuz ayında ETSIA adıyla başlatılan yardım programı 1,5 milyar Euro’luk desteğiyle AB’nin bugüne kadarki en büyük montanlı yardım fonu oldu. Bu kapsamda bugüne kadar 23.000 adet konut yapımı ve 41.000 mülteciye nakit yardım desteği sağlandı.

Detay bilgi için: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-2604_en.htm

Galeri | Bu yazı Uncategorized içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

w

Connecting to %s