AP’nin Türkiye kararı ne içeriyor? Ne anlama geliyor? (Bilgi Notu)

Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye Ortak Karar Metni Kabul Edildi

Avrupa Parlamentosu, 8 Şubat 2018’de yapılan oylamada Türkiye’deki insan hakları ihlallerine ilişkin gelişmelerin değerlendirildiği ortak bir metin üzerinde uzlaştı. Ortak metin büyük bir oy çoğunluğuyla kabul edildi.

Karar metninde öne çıkarılan konular neler?

Farklı siyasi parti gruplarından ve politik yaklaşımlardan oluşan parlamento üyelerin (MEPs) uzlaşma sağladığı metinde öne çıkarılan konular şu şekilde:

  1. Temsilciler Türkiye’nin Afrin’de başlattığı askeri harekâta karşı muhalif görüşleri nedeniyle gazetecilerin, doktorların, insan hakları aktivistlerinin ve sıradan insanların tutuklanmasını kınadığını belirtti.
  2. Harekâtın orantısız tedbirlere dönüşmemesi gerektiği belirtilen metinde müdahalenin insani sonuçlarından duyulan endişe dile getirildi.
  3. Darbe girişimini tekrar kınayan temsilciler girişim sonrası ilan edilen OHAL’in makul sınırların çok ötesinde suiistimal edilerek muhalefeti ve sivil toplumu bastırma ve cezalandırma aracına dönüştürüldüğünün altını çizerek, 160’dan fazla medya platformunun kapatıldığına dikkat çekti.
  4. Metinde Türk kökenli Finlandiyalı gazeteci Ayla Albayrak’a ilişkin suçlamaların düşürülmesi ve LGBTI aktivistlerinin serbest bırakılması çağrısında bulunuldu.

AP Türkiye’den ne bekliyor?

Muhalefeti bastırmaya yönelik kullanılan OHAL’in bir an önce kaldırılması önerisinde bulunulan MEPs metninde AB fonlarının Türkiye’ye kullandırımının insan hakları alanındaki gelişme koşuluna bağlanması vurgulandı. AP üyeleri kararlarında Türkiye’ye;

  • OHAL’in ivedilikle kaldırılması,
  • Delilsiz ve hukuksuz bir şekilde tutuklanan aralarında gazeteci Deniz Yücel’in de bulunduğu AB vatandaşları ile Cumhuriyet Gazetesi çalışanlarının derhal serbest bırakılması,
  • Önde gelen sivil toplum örgütlerinden birinin başkanı olan Osman Kavala’nın özgürlüğüne kavuşturulması,
  • Uluslararası Af Örgütü Türkiye Temsilcisi Taner Kılıç’a yönetilen tüm suçlamaların geri çekilmesi,
  • İdam cezası tartışmalarının gündemden kaldırılması ve Avrupa insan hakları anlaşmasına saygı gösterilmesi çağrısında bulunuldu.

Peki bu karar metninin kabulü ne anlama geliyor?

Oylamadan çıkan sonuç bir tavsiye niteliğinde ve devletler için hukuksal yaptırımı bulunmuyor. Fakat Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği bütçesi konusunda mutlak söz sahibi olduğu için özellikle Kasım 2017’de açıklanan karar doğrultusunda katılım öncesi yardım fonlarının (IPA) insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü ile ilgili gelişmelere bağlı olarak sağlanması, mümkün olduğu ölçüde sivil toplum örgütlerine yönlendirilmesi çağrısı önem arz ediyor.

CHP Avrupa Birliği Temsilciliği Bilgi Notu

AP’deki kritik Türkiye tartışması notumuzu buradan okuyabilirsiniz:

http://chp-avrupabirligi.org/2018/02/07/bilgi-notu-avrupa-parlamentosunun-kritik-turkiye-ve-afrin-harekati-konulu-oturumu/

Bu yazı Uncategorized içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s