Türkiye Avrupa Konseyi’ne katkısını kesti

Avrupa Konseyi bütçesine Türkiye’nin her yıl 20 milyon Avro fazla yardım yapması kararından vazgeçildi. Kararla Türkiye’nin AKPM’deki üye sayısı 12’ye düşecek, Türkçe resmi dil olmaktan çıkacak. Kararı Strazburg’da öğrenen CHP lideri Kılıçdaroğlu, hükümeti sağduyuya çağırdı.

Türkiye’nin Avrupa değerlerine verdiği önemi vurgulayarak 2016 yılında, Avrupa Konseyi’nin (AK) bütçesine her yıl 20 milyon Avro daha fazla katkı verme kararı sadece 2 yıl sürdü. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçen günlerde AK Genel Sekreteri Jagland’a gönderdiği mektupta Vaclav Havel ödülünün tutuklu bulunan eski Yarsav Başkanı Murat Aslan’a verilmesi nedeniyle bu katkıyı keseceğini iletti. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da kararı eleştirdi. Bu kararla birlikte Türkiye’nin AK Parlamenterler Meclisi’ndeki 18’e çıkan milletvekili temsil sayısı yeniden 12’ye düşecek ve Türkçe, konseyin resmi dillerinden biri olmayacak.

Avrupa Konseyi’nde düzenlenen Dünya Demokrasi Forumu’na katılan Kılıçdaroğlu, Genel Sekreter Thorbjon Jagland’ın yanı sıra Venedik Komisyonu Başkanı Gianni Buchicchio ve Fransa’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Nathalie Loiseau ile bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin Konsey Daimi Temsilcisi Erdoğan İşcan’ın onuruna verdiği yemeğe katıldı. Jagland ile görüşmesine İşcan’ı da alan Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin konseye verdiği katkıyı azaltma kararını da eleştirdi.

Kılıçdaroğlu ve Jagland, görüşmelerin ardından kameralar karşısına geçti. Jagland, Türkiye’nin kararını anlamaya çalıştığını belirterek şunları söyledi: “Çavuşoğlu’ndan bir mektup aldım. Mektup, Türkiye’nin Avrupa Konseyi’ne büyük donör olarak kalmayı sürdürmeyeceğini ifade ediyordu. Şu anda nasıl bir takvim işleyeceğini henüz bilemiyorum. AK’nin ve AİHM’nin finansal açıdan her türlü desteğe ihtiyacı vardır” dedi.

‘Burada öğrendim’

Kılıçdaroğlu da Türkiye’nin şaşırtan bu kararını Strazburg’a gelince öğrendiğini belirterek “Sağduyunun egemen olmasını isterim. Türkiye’nin büyük donör olarak yer alması bizim için çok önemli” dedi. Jagland, Türkiye’nin bu aşamada konseye ve sözleşmeye yönelik taahhütlerine uymayacağına dair bir işaret almadığını söyledi. Jagland, OHAL Komisyonu’nun vereceği kararların, yeterli bir onarım mekanizması olup olmayacağını da göstereceğini belirterek, komisyon’dan sonra AİHM’e başvuru kapısının açık olacağına işaret etti. Bu kararın, Dışişleri Bakanlığı’nda temsil giderlerinin azaltılması için yayınlanan genelgeden kısa bir süre sonra verilmesi de dikkat çekti. Ancak Türkiye, bunu bütçesindeki kısıtlama ile değil, Arslan’a verilen ödüla gösterdiği tepkiyle açıkladı.

Kavala çağrısı

Jagland ve Kılıçdaroğlu, Osman Kavala’ya yönelik tutuklama kararını eleştirdi ve serbest bırakılmasını istedi.

———-

Jagland: Türkiye ayrılma talebinde bulundu

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland, Türkiye’nin büyük donörlük statüsünden ayrılma talebinde bulunduğunu açıkladı.

Jagland, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’ndan Türkiye’nin 2015’te kabul ettiği Avrupa Konseyi’ndeki büyük donör statüsünden ayrılma talebini içeren bir mektup aldığını açıkladı.

“ŞU AN NASIL BİR TAKVİM İŞLEYECEĞİNİ HENÜZ BİLEMİYORUM”

Konuya ilişkin bir soru üzerine Jagland, “Sayın Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’ndan bir mektup aldım. Mektup, Türkiye’nin artık (Avrupa Konseyi’nde) büyük donör olarak kalmayı sürdürmeyeceğini ifade ediyordu. Avrupa Konseyi’nde büyük donör olarak Büyük Britanya, Fransa, Almanya, İtalya, Rusya Federasyonu ve Türkiye en çok maddi katkı sağlayan ülkelerdir. Şu anda nasıl bir takvim işleyeceğini henüz bilemiyorum.” ifadelerini kullandı.

“TÜRK YETKİLİLERLE MÜZAKERELERİMİZ DEVAM EDECEK”

Jagland, Avrupa Konseyi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) finansal açıdan her türlü desteğe ihtiyacı olduğunu sözlerine ekledi. Jagland, Türkiye’nin bu kararla Avrupa Konseyi’ne taahhütlerini yerine getirmeyeceğine dair bir işaret görmediği ve Türk yetkililerle karara dair müzakerelerin devam edeceği yorumunda bulundu.

Avrupa Konseyi bütçesine en fazla katkı sağlayan ülkeler arasına 2016 yılından itibaren dahil olan Türkiye bu kararla, yıllık katkı payını 13 milyondan 33 milyon avroya çıkarmıştı. Bu değişiklikle ayrıca AKPM’deki üye sayısı da 12’den 18’e çıkarılmış ve Türkçe, Avrupa Konseyi’nin çalışma dili haline gelmişti.

Cumhuriyet-Ajanslar-Milliyet

from Özel Haberler – AB Haber http://ift.tt/2AwuzEQ

via

Bu yazı ABHaber, ABHaberleri içinde yayınlandı ve , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s