Merkel:Türkiye’de hukukun üstünlüğü tamamen yanlış bir yöne gidiyor

Almanya Başbakanı Merkel, Türkiye’ye AB’nin verdiği mali yardımda kesinti yapılmasını istedi. Türkiye’nin mültecilere yönelik siyasetini öven Merkel, AB’yi bu konuda üzerine düşeni yapmaya çağırdı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Belçika’nın başkenti Brüksel’de bugün başlayacak Avurpa Birliği (AB) devlet ve hükümet başkanlarının bir araya geleceği zirve öncesinde Türkiye’ye ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Bizim demokrasi anlayışımız açısından bakıldığında Türkiye’deki gelişmeler son derece olumsuz olarak değerlendirilmektedir” diyen Başbakan Merkel, çok sayıda Alman’ın tutuklanmasının yanı sıra genel olarak Türkiye’de hukukun üstünlüğü alanındaki gelişmelerin yanlış yönde ilerlediğini dile getirdi. Merkel, bu konuda “büyük kaygı duyduklarını” sözlerine ekledi.

Merkel, bu nedenle de AB devlet ve hükümet başkanları ile Türkiye’ye üyelik öncesinde verilen mali yardımlarda kesinti yapılması konusunu görüşmek istediğini ifade etti.

Merkel’e destek Avusturya Dışişleri Bakanı ve müstakbel Başbakanı Sebastian Kurz’dan geldi. Kurz Brüksel’de yaptığı açıklamada, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin tamamen durdurulmasını talep ederek, böylelikle AB’nin katılım yardımlarında tasarruf sağlayacağını savundu.

AB, 2014-2020 yılları arasında Türkiye’ye AB’ye katılım öncesi mali yardım kapsamında yaklaşık 4 milyar 450 milyon euro verilmesi taahhüdünde bulunmuştu. Üyelik müzakereleri çerçevesinde verilen bu yardımın bugüne kadar yaklaşık 258 milyonu ödenmişti.

Ancak zirvede, Türkiye’nin üyelik müzakerelerine ilişkin bir karar alınması beklenmiyor. Merkel, hafta sonunda yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin zirve gündeminde olacağını ancak üyelik müzakereleri konusunda herhangi bir karar beklenmediğini” ifade etmişti.

Mülteci politikasına övgü
Almanya Başbakanı Merkel, Türkiye’nin AB ile imzaladığı mülteci anlaşmasını yerine getirmesinden ise övgüyle söz etti. Merkel, “Türkiye’nin bunun harika bir şekilde üstesinden geldiğini” belirten Merkel, AB’ye de üzerine düşeni yapması çağrısında bulundu.

Başbakan Merkel, 2016 yılının Mart ayında imzalanan mutabakat uyarınca AB’nin şimdiye kadar verilen 3 milyar euronun haricinde gelecek yıl için ek 3 milyar euro destek sözü verdiğini hatırlatarak, “Bu sözümüzü tutmalıyız, zira bu para kısmen çok zor şartlar altında yaşayan mültecilerin yararına” dedi.

—————

Merkel: Türkiye’de hukukun üstünlüğü tamamen yanlış bir yöne gidiyor

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Brüksel’de yapılan AB liderler zirvesinde, Türkiye’yi mültecilere yardım konusunda överken, “hukukun üstünlüğü alanındaki gerilemeden” kaygılı olduğunu söyledi.

Ankara’ya AB’ye tam üyelik perspektifi çerçevesinde sağlanan fonların azaltılmasını desteklediğini söyleyen Almanya Başbakanı “Demorkratik değerlerimiz anlamında Türkiye’deki gelişmeler çok olumsuz. Sadece Almanlar tutuklanmıyor, Türkiye’de hukukun üstünlüğünün tamamı yanlış bir yöne doğru gidiyor. Bu konudra endişeliyiz ve üyelik öncesi fonlarda azalmayı destekleyeceğim” dedi.

Merkel ayrıca, “Şunu da açıkça söylemeyim ki Türkiye mülteciler konusunda harika bir iş yapıyor ve AB-Türkiye anlaşması uyarınca zorunluluklarımız var. Taahüt ettiğimiz 3 milyar euroya ek olarak gelecek yıllar için 3 milyar euro daha söz verdik. Bu sözü tutmamız lazım” diye konuştu.

Dw-Bbc

from Özel Haberler – AB Haber http://ift.tt/2xRGVK1
via

Galeri | Bu yazı ABHaber, ABHaberleri içinde yayınlandı ve , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google fotoğrafı

Google hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s