AB Türkiye’de Yolsuzluğun Önlenmesine Destek Oluyor

Toplumda etik kültürün teşvik edilmesini amaçlayan Avrupa Birliği finansmanlı projenin son faaliyetlerinden biri olarak uluslararası konferans düzenlendi. Konferansa Milli Eğitim Bakanı Sn. İsmet Yılmaz, Gümrük ve Ticaret Bakanı Sn. Bülent Tüfenkçi ve AB Türkiye Delegasyonu’nu temsilen Müsteşar Dr. Michael Rupp’un yanı sıra Avrupa ülkeleri ile BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi ve Uluslararası Şeffaflık Derneği gibi uluslararası kuruluşların uzmanlarını da içeren, çeşitli temsilciler ve paydaşlar katıldı.

Avrupa Birliği’nin 2.5 milyon Avroluk finansman sağladığı proje, Kamu Görevlileri Etik Kurulunun ve sivil toplum örgütlerinin güçlendirilmesini amaçlıyor. Proje; Etik Kurulu ile uygulanacak Teknik Destek projesi ile sahada STÖ’lerle uygulanacak hibe programı olmak üzere, iki bileşenden oluşuyor.

Türkiye, 2004 yılında Kamu Görevlileri Etik Kurulunu kurdu ve sonraki yıl Kamu Görevlileri Etik Kodunu kabul etti. Kurul, bu kodun uygulanmasını izlemekten sorumludur. Bakanlıklarda oluşturulan etik komisyonları etik uygulamaları değerlendirerek, tavsiyelerde bulunmaktadır. Proje, Etik Kurulunun kapasitesinin arttırılması için teknik destek sunmaktadır. Proje ayrıca önceden AB fonları ile kurulmuş olan ve tüm ilgili kamu kurumlarını ve sivil toplum örgütlerini bir araya getiren bir araç niteliğindeki Etik Platformunu desteklemektedir. Platform, etiği teşvik ederek sahada strateji ve politika geliştirmektedir.

Etkinlik münasebetiyle AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger şu açıklamayı yaptı: “Yolsuzluğa karşı en iyi savunmamız önlemedir – çabalarımız bu noktada başlamalıdır. Zira yolsuzluk bir kez meydana geldikten sonra ortaya çıkan hasarın geri dönüşü yoktur. Bununla birlikte önleme ancak güçlü bir etik kültürü varsa etkili olabilir. Zaten bu sebepten dolayı projenin sonucu bu kadar büyük bir öneme sahiptir.”

AB, proje sonuçlarının etik standartlar konusunda farkındalığın artmasına önemli katkıda bulunacağına inanmaktadır. Böylelikle, Türkiye’de yolsuzluğun önlenmesine, AB’ye katılım için gereken Kopenhag Kriterlerinin ve GRECO (Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu) tavsiyelerinin karşılanmasına katkı sağlanabilir.

from Haberler – AB Haber http://ift.tt/2x6ZTs1
via CHPAB

Galeri | Bu yazı ab, ABHaber, Haberleri içinde yayınlandı ve , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google fotoğrafı

Google hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s